Totaalrenovatie van een kantoorgebouw

Voor en na

In 2006 verwierf All-Bouw de huidige site. Het gebouw had eerder al dienst gedaan als groothandel en als transportbedrijf. Na een structurele aanpassing in 2010 drong zich een grotere structurele aanpassing op in 2017 na de aankoop van het aangrenzende perceel.

Er kwam een in- en uitbreiding die anderhalf jaar in beslag namen. Al die tijd konden de medewerkers hun taken blijven uitvoeren aangezien de bouwwerkzaamheden in 3 fases onderverdeeld werden. 

Kort na de oplevering in januari 2019 werd All-Bouw genomineerd voor de Roeselare Award 'Renovatie'. Het gebouw verscheen in dat jaar in verschillende vakbladen. 

De imagoboost was enorm. Vroeger was enige uitleg bij onze bedrijfsnaam nodig, nu bleek dat niet meer nodig te zijn. Het bedrijf draaide in de jaren erna dan ook bijna het dubbele van de oorspronkelijke omzet.

Er gaat nog steeds geen week voorbij waarop we lof ontvangen voor ons gebouw. Bezoekers zijn overdonderd door het enorme gevelvlak en de bijzondere uitvoering, het professionele en tegelijk warme interieur en de prachtige tuin op het einde van het perceel. Bij sollicitanten merken we een sterkere interesse na het eerste bezoek. Een aantrekkelijke werkplek blijft een enorm belangrijke factor in HR. 

 

Eén ding zouden we anders doen: Simon (bestuurder) zou de werken niet meer helemaal zelf  opvolgen. Die impact is te groot: Het is quasi onmogelijk om én het bedrijf te leiden én projectleider te zijn van je eigen grondige renovatie. Louter op basis van je agenda is dit eigenlijk al onmogelijk; de tijdsbesteding is héél intenstief, wetende dat de kennis en ervaring al aanwezig was in ons geval. Stel je voor dat je hieraan begint zonder voorkennis en met een volle agenda…

Totaalrenovatie All-Bouw kantoor: planning
2024_All-Bouw_Technieken-2 groot
Stalen rek in de showroom van All-Bouw: een gestructureerde presentatie van bouwmaterialen en ontwerpmogelijkheden.
Gang met grote glaspartijen in het kantoor van All-Bouw: een ruime en lichte doorgang met een moderne uitstraling.
De vergaderzaal vooraan in het kantoor van All-Bouw: een professionele omgeving voor productieve bijeenkomsten en overleg.
De wachtruimte in het kantoor van All-Bouw: een uitnodigende en comfortabele ruimte voor klanten.
Showroom
Gang
Ontspanningruimte
Stalenruimte

Bekijk ook:

Handelspand voor Slagerij Dierendonck

In november 2018 vond de opening plaats van een nieuwe Dierendonck-slagerij. Het Kortrijkse handelspand dat de uitvalsbasis vormt voor het befaamde slagerijmerk, bevindt zich in een appartementsgebouw ontworpen door architect Filip Cnockaert en uitgevoerd door All-Bouw. 

Restauratie van een notariaat in Kalken

Momenteel zijn we, in samenwerking met MDVB Architectuur, bezig met de uitvoering van dit restauratieproject.

Inspiratie nodig?

Kijk binnen in het belevingskantoor van All-Bouw. Zien, kijken, voelen en uittesten: daar gaat het om. Kom langs, dan kijken we wat ons gebouw voor jou in petto heeft!

We geven antwoord op al je vragen,
ook op diegene die er nog niet zijn.

Kun je je vinden in deze werkwijze? Aarzel dan niet om contact op te nemen, we vinden het belangrijk om je persoonlijk te kunnen adviseren.